Compromís denuncia l’elusió fiscal del Grup Inditex

El Grup Verds/ALE del qual forma part Compromís al Parlament Europeu, ha presentat hui un informe sobre les estratègies d’Inditex per evitar el pagament d’impostos. La investigació encarregada pel grup mostra que Inditex va evitar el pagament d’almenys 585 milions d’euros en impostos en el període 2011-2014, utilitzant tècniques fiscals agressives, principalment mitjançant les filials als Països Baixos, Irlanda i Suïssa.

Si bé aquestes pràctiques són legals, les conclusions de l’estudi plantegen importants qüestions sobre si Inditex està pagant impostos on té lloc la seua activitat econòmica real o si els desvia de forma fictícia per evitar pagar el que li pertoca.

L’informe també demana una sèrie de reformes legals en l’àmbit tributari a nivell de la UE per posar fi a l’evasió fiscal de les empreses, com són:

  • La publicació obligatòria d’informació financera detallada país per país per part de les empreses transnacionals.
  • La creació d’una base imposable consolidada comuna de l’impost sobre societats.
  • Establir un tipus mínim d’impost de societats a nivell UE.

L’informe és el tercer d’una sèrie d’informes sobre l’evasió fiscal del Grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu, arran de les publicacions sobre IKEA i BASF.

En paraules de Jordi Sebastià, representant de Compromís al Parlament Europeu:

“L’informe ens deixa dubtes sobre si el Grup Empresarial Inditex paga els imposts allà on té l’activitat econòmica. Amb això no volem dir que siguen pràctiques il·legals, però és un plantejament fiscal molt agressiu, que a la fi repercutix en el benestar de la ciutadania. Pensem que la Unió Europea ha de prendre mesures per acabar amb aquest tipus de pràctiques. Propostes com establir una base consolidada comú a tota la Unió de l’Impost de Societats van en el bon camí, però caldrà acurtar els terminis i ser ambiciosos.”

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *