Guastavino

Al “Clot del Moro”, un racó del terme del poble català de Castellar de n’Hug, l’industrial Güell (sí, el del parc) va decidir construir una fàbrica de ciment, Asland.

L’arquitecte que la va dissenyar va ser el valencià Rafael Guastavino, que havia millorat la volta catalana tradicional fent-la encara més lleugera i resistent. La fàbrica s’inaugurà el 1901 i ara és el Museu Català del Ciment.

De Guastavino, que després es va fer ric i famós als Estats Units (hi ha moltes obres seues a nova York), jo parlava un poc en el meu llibre de divulgació “La bellesa industrial” (també disponible en castellà), que vaig publicar per encàrrec de la Fundació Bancaixa.

Quins temps quan el PP encara no s’havia carregat les nostres caixes i teníem un cert patrocini cultural!

Aquella fàbtica és ara una espècie de catedral de l’arqueologia industrial, però Guastavino, com molts altres valencians genials, és encara un desonegut a casa nostra. Com que acabe de venir d’allà, ací va la meua modesta reivindicació.

P.S. El llibre encara es pot comprar al local de la Plaça de Tetuan i té unes fotos espectaculars de Domi Mora 😉

Arxivat en: Blog

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *