Un informe del Grup Verds-ALE revela que IKEA va evadir més de 1.000 milions en impostos en 6 anys

El Grup Verds/ALE en el Parlament Europeu, al qual pertany l’Europarlamentari de CompromísPrimavera Europea, Jordi Sebastià, ha fet públic hui un informe de recerca que revela noves dades escandaloses sobre l’estratègia de planificació fiscal agressiva de IKEA. En l’estudi es detalla com la multinacional sueca es va estructurar per a evadir més de mil milions d’euros en impostos en els últims sis anys. Bàsicament mitjançant l’aprofitament de llacunes fiscals als Països Baixos, Bèlgica i Luxemburg.

Una de les tècniques preferides de IKEA consisteix que cada tenda de la cadena sueca faça el pagament de “royalties” (cànon per dret de l’ús de marca) a una filial amb seu als Països Baixos, que només actua com un “conducte”. Així es transferixen pagaments als Països Baixos lliures d’impostos que acaben la seua majoria en una fundació secreta a Liechtenstein.

Només l’any 2014, segons l’informe d’investigació s’estima les pèrdues fiscals de 7,7 milions d’euros a Espanya, que s’eleven fins als 35 milions euros a Alemanya i 24 milions d’euros a França.

Jordi Sebastià, al costat d’altres eurodiputats i eurodiputades del Grup Verds/ALE ja ha enviat una carta a la comissària de competència Margrethe Vestager, i al comissari responsable d’assumptes fiscals Pierre Moscovici. A la carta presenta els resultats de l’informe sobre IKEA i els insta a dur a terme un procediment d’infracció davant una possible vulneració de la legislació comunitària de competència.

“IKEA és una més de les moltes multinacionals que utilitza totes les argúcies possibles, sempre al límit de la legalitat, per a pagar menys impostos del que correspon. En este informe aportem noves proves de com hi ha una evasió a gran escala d’impostos en tota Europa. Exigim una resposta immediata de la Comissió Europea, el paquet de mesures contra l’evasió fiscal i la planificació agressiva es va vendre com la gran panacea i s’està demostrant totalment insuficient”, explica Jordi Sebastià.

L’informe i les seues principals conclusions es poden trobar en: http://www.greens-efa.eu/corporate-tax-avoidance-15176.html

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *