Jordi Sebastià defensarà als productors valencians davant la proposta d’ampliació d’entrada de cítrics de Sud-àfrica

Hui a Estrasburg, en el ple del Parlament Europeu arranca un debat sobre l’acord econòmic entre la Unió Europea i la Comunitat d’Estats d’Àfrica del Sud, entre els quals es troba Sud-àfrica. Un dels punts que s’inclouen en la proposta d’acord i que afecten als nostres agricultors és la modificació del règim d’importació de cítrics de Sud-àfrica.

Fins ara, els cítrics, sobretot la taronja, de Sud-àfrica poden entrar sense aranzels en la UE fins al 15 de setembre de cada any. Açò implica que la taronja produïda durant l’hivern africà es comercialitza en l’estiu europeu, quan no hi ha producció autòctona. Pel que no hi ha competència d’ambdues produccions en el mercat.

“Així i tot -ha comentat Jordi Sebastià, eurodiputat de Compromís i membre de la Comissió d’Agricultura, hem tingut molts problemes amb els productes de Sud-àfrica perquè allí existeix la plaga anomenada ”black espot” que de traslladar-se als nostres camps produiria unes conseqüències terribles. Les normes europees de sanitat vegetal preveuen que si es detecten més de 14 casos d’aqueixa plaga en taronja importada des de Sud-àfrica, les fronteres han de tancar-se, però enguany el nombre de deteccions ha sigut molt superior i, a causa de la pressió dels importadors, les taronges africanes han seguit entrant” .

La revisió que preveu el nou Acord d’Associació Econòmica allargaria el període d’entrada sense aranzels fins al 30 de novembre pel que durant els mesos de novembre i desembre, de màxima productivitat per a la taronja valenciana, s’ajuntarien en el mercat l’estoc de taronja importada de Sud-àfrica i la produïda en les comarques valencianes. “Açò significa un colp mortal per als nostres productors que veuen com cada any els preus cauen més a causa de la competència deslleial de tercers països com el Marroc i la pressió de les cadenes de distribució que paguen preus ridículs mancant una bona legislació europea sobre l’assumpte. Amb la taronja africana en el mercat el desplome dels preus serà molt major”.

El grup on s’integra Compromís, Verds-ALE votarà en contra la proposta de tractat. “No entenem -finalitza Jordi Sebastià- a què es dedica el ministeri d’Agricultura espanyol que no ha defensat en les negociacions prèvies tant en la Comissió com en el Consell als nostres productors, exigint que aqueixes condicions d’importació no es modificaren”.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *