Jordi Sebastià promourà noves accions en suport de la presonera política ruandesa Victoire Ingabire

L’eurodiputat de Compromís – Primavera Europea, Jordi Sebastià, juntament amb les eurodiputades, Rosa Estaràs (PP), Ángela Vallina (IU) i Beatriz Becerra (UPyD) promouran noves accions en suport a la presonera política ruandesa Victoire Ingabire, després que se’ls negara el permís per a visitar-la a Kigali

Amb motiu d’una visita oficial a Rwanda del comitè de drets de les dones i igualtat del parlament Europeu, els parlamentaris de l’estat espanyol Rosa Estaràs (PP), Ángela Vallina (IU), Beatriz Becerra i Jordi Sebastià (Compromís-Primavera Europea) van intentar visitar la presonera política Victoire Ingabire però el govern ruandés va denegar el permís per a mantenir l’entrevista.

Ingabire va ser condemnada a quinze anys de presó després d’un judici ple d’irregularitats denunciades pels principals observadors internacionals, acusada de “negació del genocidi” i “divisionisme”. Ingabire, va viure refugiada a Holanda durant 16 anys fins a l’any 2010, quan va resoldre tornar a Rwanda per a fer carrera política, però el seu partit (UDF – Unió de Forces Democràtiques) mai va ser reconegut i als pocs mesos de la seua arribada va ser empresonada. El Parlament Europeu la va nomenar com a finalista per al Premi Sajarov per la llibertat d’opinió en 2012 i el 2013 va aprovar una resolució en què expressava la seua preocupació per la seua situació i la falta total de garanties durant el seu judici. Malgrat la denegació del permís, els eurodiputats es van acostar a les portes de la presó i es van fotografiar allí mateix com a acció de suport i de protesta.

El grup, que reuneix a diferents grups polítics del Parlament Europeu (ALDE, S&D, GUE i Greens-EFA) ha manifestat que no vol que el cas de Victoire quede en l’oblit i ha mostrat la seua preocupació pels informes d’organitzacions com Human Rights Watch que alerten de la deteriore dels drets humans, molt especialment la llibertat d’expressió, a Rwanda. Per als promotors d’aquestes accions, mentre que una de les principals donants en els fons al desenvolupament de Rwanda, la UE ha d’exigir un avanç clar en el respecte dels DD.HH i jugar un paper decisiu en la solució de casos com el de Victoire Engabire.

Els eurodiputats van poder finalment mantenir una entrevista amb Boniface Twagirimana, representant del partit de Ingabire, que va mostrar la seua satisfacció per la reunió i va manifestar la situació de persecució i assetjament constant amb la qual viuen molts dels polítics de l’oposició a un règim que es diu democràtic però que no respecta l’elementals normes de participació i crítica.

Els eurodiputats s’han coordinat perquè els seus respectius grups promoguen una nova resolució sobre el cas de Ingabire en el segon plenari del mes d’octubre. A més, dirigiran sengles cartes al president del parlament Europeu, Martin Schultz, de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, i a l’alta represente d’afers exteriors de la UE, Federica Mogherini, demanant-los accions concretes i urgents per a resoldre un cas com aquest de flagrant violació dels estàndards humans respecte als Drets Humans.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *