Compromís exigeix mesures a les administracions Estatal i Europea perquè actue davant la problemàtica del sector de l’arròs

Compromís ha reunit aquest matí a València als diferents actors en el sector de l’arròs amb l’objectiu de posar mesures a la dràstica baixada de preus en el producte provocada per les importacions de Cambodja i Myanmar. Aquests dos països han submergit el preu de l’arròs fins a un 32% després d’un acord europeu que els permet el comerç amb la UE a canvi que es respecten els drets humans en el seu territori, una clausula que, de fet, s’incompleix de manera fefaent.

La reunió ha sigut convocada pel portaveu de Compromís en el Parlament Europeu, Jordi Sebastià, arran de la seua participació, fa unes jornades, en el II Forum Europeu de l’Arròs, on va poder comprovar, de primera mà la situació del sector i com a productors i indústria estan d’acord a esmenar aquest problema que, de nou, causen els tractats de lliure comerç.

En representació de les associacions agràries han acudit Miguel Minguet, AVA-ASAJA, i Enric Bellido, Unió de Llauradors, mentre que, Joan Baldoví, portaveu de Compromís en el Congres, Cristina Rodríguez, portaveu de Compromís en la comissió d’agricultura de les Corts, Consol Castillo, regidora d’agricultura de l’Ajuntament de València i Raquel Tamarit, alcaldessa de Sueca, han completat la taula.

Clàusula de salvaguarda

Una de les mesures polítiques que es van a ficar en marxa després de la reunió és la sol·licitud des del grup Compromís en el Congrés perquè el Govern demande l’aplicació de la clàusula de salvaguarda a la Unió Europea. Aquesta clàusula és una mesura de protecció en els països de la UE davant el cas que s’hagen alterat de forma significativa les condicions en les quals es van pactar els acords comercials i que impedisquen el seu compliment a alguna de les parts per ser extremadament lesius per als seus interessos.

En aquesta línia, des del Parlament Europeu “es van a realitzar també les preceptives preguntes a la Comissió sobre l’actual situació de desemparament del sector de l’arròs espanyol, perjudicat per l’acord comercial que pot portar a la seua desaparició”, explica Jordi Sebastià. “S’està produint una situació d’indefensió dels productors que veuen com el mercat s’inunda d’arròs de Cambodja, augmentant les importacions (un 822%) a un major ritme que l’augment del consum (5%) amb el que implica una pujada d’stock i una dràstica caiguda dels preus, així com el principi de l’abandó del camp el que comportaria, a més de l’evident perjudici econòmic, un greu problema en la gestió del territori”, conclou Sebastià.

D’altra banda, també es va a sol·licitar a elevar a la Comissió d’Agricultura del Parlament Europeu la petició de l’etiquetatge de l’arròs amb la finalitat de que el consumidor europeu puga conèixer el orígen del mateix, situació que ja es pot veure en altres productes com la mel.

Finalment, s’ha acordat un manifest institucional de suport a les decisions de el ‘II Forum Europeu de l’Arròs’, de manera que es puga visibilizar aquesta problemàtica que afecta a uns dels sectors productius valencians més significatius. Uns acords que especifiquen clarament la sol·licitud de l’aplicació de la clàusula de salvaguarda.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *