Compromís aplaudix una nova mostra de suport de la Justicia Europea al dret d’autodeterminació del poble sahraui

L’oficina de Compromís en el Parlament Europeu, ha aplaudit la decisió feta publica hui pel Tribunal de Justícia Europea (TJUE), en la qual es valida l’acord pesquer entre la UE i el Marroc, però considera que no és aplicable al Sàhara Occidental ni a les seues aigües adjacents. Aquesta sentència suposa un nou colp més a l’intervencionisme del govern marroquí en la zona.

En concret el TJUE ha emfatitzat en la seua sentència que l’Acord de pesca s’aplica a el “territori del Marroc”. Doncs bé, com el Tribunal de Justícia ja va assenyalar en la seua sentència de 21 de desembre de 2016, per aquest concepte haurà d’entendre’s l’espai geogràfic en el qual el Regne del Marroc exerceix les seues competències sobiranes conformement al Dret Internacional, excloent qualsevol altre territori, com el del Sàhara Occidental. En aquestes circumstàncies, incloure el territori del Sàhara Occidental en l’àmbit d’aplicació de l’Acord de pesca conculcaria determinades normes de Dret Internacional general que són aplicables a les relacions de la Unió amb el Regne del Marroc, especialment el principi de lliure determinació.

En aquest sentit, el portaveu de Compromís en el Parlament Europeu, Jordi Sebastià, ha aplaudit la decisió del TJUE i ha valorat, en aquest sentit que “queda clar una vegada més, aquesta vegada amb sentència del TJUE, que el Marroc no pot tenir cap dret sobre el Sàhara Occidental”.

“Els tribunals de justicia de la UE són sensibles al dret a l’autodeterminació, no com ens han volgut vendre, així queda demostrat després de la sentència del màxim òrgan judicial de la UE que ha dictaminat que el Marroc i el Sàhara Occidental són dos territoris diferents i separats i que la inclusió del Sàhara en un acord bilateral UE-el Marroc violaria el dret internacional”, conclou Sebastià.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *