Compromís reivindica la igualtat de gènere en el Parlament Europeu amb la campiona del món d’escacs, Mariya Muzychuk

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, el portaveu de Compromís en el Parlament Europeu, Jordi Sebastia, i l’Eurodiputat de Primavera Europea-EQUO, Florent Marcellesi, han convidat hui al Parlament Europeu a la Campiona del Món d’escacs 2015, Mariya Muzychuk, feminista i lluitadora per la igualtat de gènere en l’esport. La mestra ha oferit una xarrada denuncia escenificada recentment en la seua renúncia a disputar el campionat del món en un país com Aràbia Saudita, que no respecta els drets de la dona.

En aquest sentit, Muzychuk ha denunciat que els escacs són, encara hui, considerats un esport per a homes, on les dones no participen en igualtat de condicions, i les quanties de les quals en premis en el circuit femení no arriben ni tan sols a la meitat de les dels seus companys homes, no podent-se, ni tan sols, accedir a un entrenador fixe. La jugadora va decidir renunciar a acudir al campionat del món a Aràbia Saudita amb un gran suport de la resta de les seues companyes, així com d’un 45% d’homes que competien en el torneig masculí paral·lel a aquest.

“Va ser una decisió molt difícil renunciar a acudir al campionat, perquè el primer premi era molt quantiós, va ser una gran pèrdua financera per a mi. Però l’organització ens va demanar que ens vestírem en els voltants del torneig amb vestit fosc sense hiyab, però fora dels voltants havíem d’usar hiyab. Açò era completament inacceptable per a mi. Així que vaig decidir en la balança apostar pels drets de les dones. I m’encantaria que cada vegada siguem més les jugadores les que ens neguem anar al campionat,” ha declarat Muzychuck.

Per la seua banda, Jordi Sebastià ha recordat que “en la lluita per la igualtat ens queden encara moltes partides per guanyar, entre elles que la UE manté relacions comercials amb països com Aràbia Saudita o Mèxic, on les dones no només no tenen els mateixos drets que els homes sinó que en alguns casos són víctimes de feminicidis sistemàtics”.

En el plànol informal, la mestra Mariya Muzychuk ha oferit en els voltants del Parlament Europeu una partida d’escacs simultània amb els assistents. Jordi Sebastià ha participat en la mateixa, sucumbint, com no podia ser d’altra manera, a la destresa de la campiona del món del 2015.

 

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *