Compromís demana explicacions a la CE davant l’exclusió dels cítrics del nivell màxim de protecció contra plagues

Un nou colp contra el sector citrícola valencià. La Comissió Europea (CE) ha tornat a obviar als països del sud en l’aplicació del nou reglament per al control de les plagues i malalties que entren en els carregaments vegetals importats de països tercers. En concret, en el que afecta a l‘article 42, vegetals d’alt risc, excloent d’aquesta màxima protecció als cítrics, una situació que xoca amb els interessos del camp valencià, que torna a sentir-se apunyalat per les polítiques agràries europees.

En aquesta línia, des de Compromís es van a demanar les explicacions pertinents a la Comissió Europea per a conscienciar de la importància de la protecció del sector citrícola, vulnerable a les plagues com la taca negra o el greening, que ha arribat en multitud d’ocasions a través dels cítrics importats des de Sud-àfrica. Així doncs, des de l’oficina en el Parlament Europeu s’han elevat una sèrie de preguntes a la CE demanant explicacions per l’exclusió dels cítrics de la màxima protecció en el control de plagues.

“La Comissió Europea fa trampes amb el nou reglament per a afavorir la importació de països tercers mentre perjudica als països del sud d’Europa”, explica Jordi Sebastià, portaveu de Compromís en el Parlament Europeu. “Considerem que la nova normativa de prevenció de plagues, en la qual hem estat treballant i controlant, és bona, ara bé, si no s’aplica la convertim en paper mullat i en un greu perjudici per als nostres productors. Per açò, anem a treballar per a conscienciar al comissari, Phil Hogan, de la importància per als països del sud d’elevar el control de les importacions davant plagues, que ja han causat pèrdues importants, no solament a nivell econòmic, sinó també de producció”.

Per la seua banda, el diputat de Compromís en el Congrés, Enric Bataller, ha demanat “més contundència i celeritat” al Ministre d’Agricultura, Luis Planas, al que, d’altra banda, agraeix el seu nou tarannà davant les problemàtiques del camp valencià, però al que se li exigeix actuació davant una situació que podria posar en risc la producció citricola, així com d’altres productes que també han sigut exclosos d’aquest nivell de protecció, sobretot després de que el mateix Planas reconeguera que, de vegades, “la Comissió Europea no asumeix les seues plenes responsabilitats” en matèria fitosanitària.

 

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *