Compromís exigix al Ministeri que es paralitze el Tractat amb Sud-àfrica davant la greu amenaça de plagues

Compromís ha mostrat la seua sorpresa i indignació amb la inacció del Ministeri d’Agricultura davant el que considerem un incompliment del Tractat de Sud-àfrica. La laxitud en el control de plagues procedents del país africà, en concret, davant l’amenaça de la Thaumatotibia leucotreta ha saltat la veu d’alarma, mobilitzant els responsables de Compromís davant els diferents organismes perquè prenguen mesures al respecte.

En aquest sentit, el portaveu de Compromís al Parlament Europeu, Jordi Sebastià, considera “inadmissible” que des del Ministeri d’Agricultura no s’haja alçat la veu davant d’aquest seriós problema que amenaça els productors valencians, tal com ha confirmat el comissari europeu de Salut i Seguretat Alimentària, el lituà Vytenis Andriukaitis. “La indiferència davant el lax control de prevenció de plagues de Sud-àfrica és un perill i una ofensa cap als nostres productors”, explica Sebastià.

Per la seua banda, Sebastià ha posat en coneixement dels organismes europeus, la clara situació de desavantatge per als nostres productors que suposa aquest acord amb Sud-àfrica. “És inassumible i una clara situació de desavantatge per als agricultors valencians que en les seues exportacions siguen, lògicament, els països receptors els qui defineixen les condicions fitosanitàries, mentre que en el cas de Sud-àfrica siguen ells qui les imposen, posant als nostres cultius en un clar perill davant l’amenaça de plagues.

En aquesta línia, des del Congrés, Enric Bataller ha assegurat que “com ja va advertir Compromís fa temps, les conseqüències de l’Acord amb Sud-àfrica poden ser demolidores per als cítrics europeus, tant per la competència deslleial produïda en la pràctica com per la possibilitat de la expansió de plagues sud-africanes desconegudes en la nostra citricultura”. Des de Compromís, venim denunciant que els carregaments sud-africans eviten descarregar als ports espanyols i prefereixen els holandesos per la seua major laxitud. També ens preocupen els insuficients sistemes de control de plagues, que es deixen en mans de l’exportador, així com la desídia mostrada fins ara pel Govern d’Espanya per acabar amb la situació.

Esperem i demanem que els nous ministres d’Agricultura i Exteriors canvien aquest rumb davant les institucions europees. I, si això no és així en breu termini, ens veurem obligats a exigir el compliment de la Proposició No de Llei aprovada per la Comissió d’Agricultura del Congrés el 19 d’octubre de 2016, a instàncies de Compromís, per la qual s’insta el Govern a denunciar el Tractat d’Associació amb Sud-àfrica quan es detecten incompliments com els que ara estem patint. En definitiva, assegura Bataller “volem veure ja una posició ferma del Govern d’Espanya en defensa de la nostra citricultura”.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *