L’eurodiputat Vicent Marzà s’ha reunit amb ONG, col·lectius socials i representants polítics per consensuar mesures contra l’impacte del model turístic de masses

L’eurodiputat de Compromís, Vicent Marzà, ha viatjat a Canàries per a reunir-se amb representants de la societat civil, ONG i col·lectius socials amb l’objectiu d’abordar temes urgents com la crisi habitacional i els efectes del turisme de masses. La visita ha estat centrada en la necessitat d’adoptar mesures per a frenar el creixement descontrolat del sector turístic i garantir l’accés a l’habitatge, especialment en les zones més afectades per la proliferació del lloguer vacacional i l’increment de població.

En la seua visita, Marzà ha advocat per la implantació d’una taxa turística així com una moratòria de noves places turístiques i un control més estricte sobre el lloguer vacacional. “És imprescindible posar fi al model turístic de masses. Estem veient un creixement descontrolat de la pressió turística que està expulsant als residents de les seues llars. Ho veiem a les costes valencianes i ho veuen ací també els companys i companyes de Nueva Canarias“.

En este sentit, l’eurodiputat de Compromís s’ha mostrat partidari d’impulsar mesures urgents com limitar la compra de vivendes per part d’estrangers no residents com una primera estratègia per protegir el dret a l’habitatge de la població local. “L’especulació no pot estar per damunt d’un dret fonamental com és accedir a una llar. És el moment de parar-li els peus als fons voltor i als especuladors i complir amb l’article 47 de la Constitució“ ha manifestat Marzà.

Reconfiguració de l’esquerra transformadora

A més dels problemes d’habitatge i turisme, Compromís i Nueva Canarias comparteixen una preocupació comuna pel context polític actual, on la dreta neoliberal i conservadora guanya cada vegada més terreny. Per això, l’eurodiputat ha mantingut una jornada de treball amb el grup parlamentari de Nueva Canarias i amb la seua direcció. Les dues organitzacions han coincidit que cal una anàlisi profunda i pragmàtica del paper de l’esquerra transformadora a nivell territorial.

“És el moment de liderar la reconfiguració de l’esquerra a Canàries i al País Valencià amb una aposta clara per la justícia social, la sostenibilitat i el respecte a les singularitats territorials”. Segons el diputat europeu, aquest procés no sols passa per la política institucional, sinó també per reforçar els vincles amb la societat civil, la cultura i els mitjans de comunicació. “Tant al País Valencià com a les Illes Canàries, el Partit Popular ha començat a aplicar mesures que només beneficien a les elits, com l’eliminació dels impostos als més rics o les retallades que estem veient en educació, sanitat i dependència”, ha afirmat Marzà.

“La nostra tasca és construir espais d’entesa amb tots aquells actors disposats a revertir el cicle conservador que vivim, sempre des de l’obediència territorial i respectant la pluralitat dels nostres pobles”, ha declarat Marzà. “A Compromís creiem que podem contribuir a aquesta transformació, perquè compartim una llarga història de lluita per la sobirania, la justícia social i la igualtat, tant a escala local com europea”