Marzà ha calificat la proposta com un “colp mortal” per a la pesca sostenible del Mediterrani, un model que ha sigut clau en l’economia i en la identitat de les comarques valencianes.
L’Eurodiputat de Compromís, Vicent Marzà, ha exigit a la Comissió Europea una explicació davant la greu amenzaça que suposa la recent proposta per a reduir en un 66% els dies de pesca d’arrosegament en el Mediterrani.
Esta mesura, que reduiria de 130 a només 27 els dies de pesca anuals per a les embarcacions d’arrosegament, posa en perill la supervivència de les 556 embarcacions que operen en el litoral mediterrani, especialment en el valencià i podria provocar la pèrdua de més de 17.000 llocs de treball directes i indirectes vinculats al sector pesquer.
També ha advertit que la reatallada podria dur a la desaparició de les Confraries de Pescadors i la privatització de les llotges, transformant un sistema pesquer tradicional i de proximitat en un model privatitzat i deshumanitzat, que no té en comte les necessitats de les comunitats locals.
L’Eurodiputat de Compromís també ha plantejat a la Comissió Europea la necessitat de realitzar una evaluació exhaustiva de l’impacte socioeconòmic d’esta mesura.
“Esta proposta no només afecta a la pesca, sino també a l’economia local de moltes poblacions valencianes que depenen d’un sector pesquer sostenible. La pesaca d’arrosegament del Mediterrani no és només un recurs econòmic, sino també una part fonamental de la nostra tradició i cultura.” apunta Marzà
L’eurodiputat pregunta a la UE com justifica la Comissió Europea una reducció tan dràstica sense oferir solucions viables que garantisquen la supervivència de les nostres flotes i comunitats.
A més, com que la retallada de dies de pesca afectaria principalment a les regions mediterrànies, és fonamental que s’explique com esta mesura s’ajusta als principis de justícia social i cohesió territorial que deuen regir la política pesquera europea.
“La reducció dels dies de pesaca no només posa en perill l’ocupació en el Mediterrani, sino també agreuja les desigualtats entre els diferents territoris de la UE”, assegura Marzà.
En els últims 5 anys, la flota d’arrosegament espanyola ha reduït els seus dies de pesca en un 40%, la qual cosa ha posat al sector en una situació agònica amb amarraments definitius d’embarcacions i la impossibilitat de relleu generacional o de completar tripulacions mínimes.