L’eurodiputat de Compromís, ha participat, en una missió europea d’investigació sobre la situació dels menors migrants no acompanyats a les Illes Canàries.

L’eurodiputat de Compromís, Vicent Marzà, ha participat esta setmana en la missió europea d’investigació sobre la situació dels menors migrants no acompanyats a les Illes Canàries, organitzada pels grups The Left i el Verds Europeus, amb l’objectiu que la UE establisca protocols d’actuació i regule legalment els procediments per a afrontar la crisi migratòria que es vorà agreujada per les conseqüències de la crisi climàtica.

Segons Marzà, la UE ha de responsabilitzar-se de garantir que no hi ha vulneració dels drets dels menors que no tenen la família amb ells, ni abandonament per part de les administracions. “És fonamental vetlar perquè tots els països de la Unió siguen acollidors de menors no acompanyats desenvolupant mesures que els ajuden a arrelar en ells”.

Així, al llarg de tres dies, els eurodiputats i eurodiputades s’han trobat amb membres de salvament marítim, han visitat centres de menors per a parlar amb els professionals de l’educació i la salut que treballen amb menors no acompanyats, s’han reunit amb diferents ONG’s que treballen en la recepció de menors així com el President del Cabildo de Gran Canària, Antonio Morales, i la Consellera d’Infància i Famílies del Govern de Canàries, Candelaria Delgado.

ILP Regularización Ya!

Per altra banda, la delegació europea s’ha reunit amb les organitzacions impulsores de la ILP Regularización Ya! que té com a objectiu la regularització extraordinària de persones migrants en situació administrativa irregular. La iniciativa atorgaria permisos de residència i treball a aproximadament 500.000 persones que actualment viuen sense documentació legal al país. El Congrés dels Diputats va aprovar l’admissió a tràmit en abril, amb un ampli suport. Només VOX va votar en contra.

Paral·lelament a la negociació d’esta ILP, també s’està proposant una reforma del Reglament d’Estrangeria que, en principi, augmentarà les facilitats perquè les persones arribades a Espanya accedisquen al permís de residència. La proposta de les ONG i de l’esquerra és que “es pose el comptador a zero” és a dir, que es regularitzen primer les 500.000 persones migrants abans d’aprovar la reforma reglamentària.