Marzà: “No serem còmplices de la militarització de les nostre fronteres, del retrocès de drets humans, del genocidi a Palestina o del lliure comerç descontrolat d’esta Unió Europea”.

L’eurodiputat de Compromís, Vicent Marzà, ha anunciat que votarà en contra de la reelecció de la conservadora Ursula von der Leyen a la reelecció com a presidenta de la Comissió Europea, després que no veure satisfetes les seues principals demandes durant la compareixença de l’alemanya a l’eurocambra.

A l’eixida de la votació, Marzà ha qualificat les promeses de Von der Leyen d’ambigües, dubtoses i poc fiables. “Reconeixem que les polítiques verdes són damunt la taula, però alhora veiem com el seu propi partit -el Partit Popular- maniobra per tombar eixes mateixes polítiques verdes des de l’eurocambra i no entenem que l’agenda verda estiga subordinada als interessos de les grans multinacionals”.

Marzà també ha criticat durament els guinys a l’extrema dreta en el document de prioritats presentat per l’alemanya. En particular, en matèria d’acció exterior i de polítiques d’acollida. “L’obligació de tot demòcrata europeu és el de barrar el pas a les polítiques d’odi i d’extrema dreta. Criminalitzar els més desafavorits i apostar per un increment militar exponencial no ens portarà cap solució als reptes que tenim com a continent. És l’hora de fer un reset real a aquesta vella Europa”.

Protegir els interessos valencians i la fi al genocidi de Palestina

Durant setmanes, Compromís havia insistit també en la necessitat de deixar enrere els vells dogmesneoliberals que governen Europa. De fet, Marzà ja havia defensat al grup parlamentari dels Verds/ALEuna posició de rebuig als acords de lliure comerç que posaven en perill els productes agroalimentaris idesprotegien la indústria valenciana.

“El document presentat per Von der Leyen en 2019 incloïa un compromís clar amb la protecció laboral iambiental i per la reciprocitat en els acords de lliure comerç. En aquesta ocasió, no només no hem tingut cap referència explícita a aquesta condicionalitat verda i social dels acords comercials, sinó que a més se’ns proposa prioritzar els vincles comercials bilaterals amb els ‘centres globals de creixement econòmic’, sense afegir-hi més detall. Des de Compromís, no votarem a favor d’una política comercial ambigua i que pot destrossar l’economia valenciana”.

En eixe sentit, Marzà ha recordat que “ vam advertir l’escó de Compromís serviria per construir una Europa social i per defensar els interessos valencians. No venim ací per maquillar ni avalar les polítiques del PP, el PSOE i els liberals. Venim a construir una altra Europa.”

Una altra de les reivindicacions claus de Compromís era la qüestió de Palestina. Compromís havia exigit una condemna contundent de Von der Leyen al genocidi de Palestina i una revisió urgent de tots els acords comercials amb Israel. “Ens haguera agradat veure Von der Leyen condemnar els crims de Netanyahu amb la mateixa contundència que ho fa amb Putin. No entenem els dobles estàndards ni les vacil·lacions en la defensa del dret internacional i dels drets humans, i Von der Leyen ha demostrat durant els últims mesos del seu mandat que la seua Comissió no té la capacitat ni la voluntat d’actuar aconseguir una pau immediata, permanent i estable a Palestina”.