Jordi Sebastià pregunta a la Comissió Europea per la protecció i promoció del lleonès

L’eurodiputat de Compromís-Primavera Europea, Jordi Sebastià, ha registrat pregunta escrita arran l’informe realitzat pel Consell d’Europa, el qual alerta de la total desprotecció de la llengua lleonesa i insta a la Junta de Castella i Lleó i al Govern de l’estat a prendre mesures concretes i pràctiques per a la seua protecció.

Segons Sebastià, “el lleonès, com a idioma minoritari i minoritzat ha de gaudir d’una especial protecció, ja que, com el mateix Consell d’Europa reconeixia en 2011, el simple reconeixement del lleonès en l’Estatut d’Autonomia no és suficient per a la seua protecció i promoció”.

“A més el mateix Consell Europeu ha reconegut en el darrer informe, que el lleonès ha de ser ofert en el diferents plans d’estudis, informe que no es compleix per part de la Junta de Castella i Lleó”, ha remarcat l’eurodiputat de Compromís-Primavera Europea.

Sebastià ha continuat, “l’estat espanyol va signar en 1992 i ratificar en 2001, la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, el que comporta complir amb les obligacions que d’aquesta s’emanen i està fent cas omís, ja que no adopta cap mesura ni concreta ni pràctica, fomentant, per tant la seua desaparició”.

L’europarlamentari de  Primavera Europea ha conclòs, “intentarem, durant la tardor, fer-nos ressò d’aquesta situació límit en la llengua lleonesa i demés idiomes com l’occità, aragonès, etc en l’intergrup de llengües minoritàries del parlament europeu, ja que no podem defallir en la defensa de tots els llenguatges que s’han parlat durant segles al llarg de la península ibèrica i que estan lluitant per la seua supervivència”.

Arxivat en: Premsa

Comentaris

  1. JOSÉ MARÍA MANUEL GARCÍA-OSUNA Y RODRÍGUEZ diu:

    Como nacionalista leonés de izquierdas, doctor en historia y en medicina, les agradezco infinitamente su esfuerzo e interés por defender nuestra identidad del País Llionés (salamanca+zamora+león) humillada por la Xunta del Engendro de Llión y Castiella. Estoy a su disposición para lo que deseen.
    ¡Queday dabondu dafechu!
    José María Manuel García-Osuna y Rodríguez

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *