Compromís acusa a la ministra Tejerina de desistiment de funcions després de mentir en la ‘crisi de l’arròs’

El portaveu de Compromís en el Senat i el senador territorial, Carles Mulet, ha assenyalat hui que la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina i el seu departament no presten la deguda diligència a l’hora de protegir al sector primari espanyol enfront de l’arribada de productes de països tercers, fruit d’acords o tractats comercials. Un clar exemple és la crisi de l’arròs. Els documents facilitats pel representant de Compromís en el Parlament Europeu, Jordi Sebastià, certifiquen que Espanya no ha demanat aplicar les clàusules de salvaguardia per a protegir el mercat de l’arròs i que ha hagut de ser Itàlia qui ho faça.

En l’últim Ple de febrer, la ministra va defensar, a preguntes de Compromís sobre les mesures adoptades, el paper actiu d’Espanya a nivell internacional en la defensa dels interessos dels productors de l’Estat davant l’arribada d’arròs procedent de Cambodja i Nyanmar, que han augmentat en un 800% en tan sol un any, la qual cosa suposarà greus perjudicis per al sector. “No dubte senyoria que el Govern defensarà com fins ara els interessos dels productors d’arròs d’Espanya”, va assenyalar García-Tejerina. En una resposta d’aquesta mateixa setmana el Govern ha llançat excuses pelegrines al senador Mulet en indicar que “és pràcticament impossible que el Govern espanyol puga presentar una sol·licitud de recerca prou justificada”.

Ha sigut el portaveu de Compromís en el Parlament Europeu, Jordi Sebastià, qui ha desvetlat que el que Tejerina deia que era impossible, el govern italià ho ha realitzat. “Així doncs, o bé Tejerina no compleix amb les seues funcions, o no s’assabenta o menteix perquè no sap fer bé el seu treball”, ha indicat Sebastià. El que per a Espanya és impossible, per a Itàlia si que és factible, ja que un estat membre que vulga activar la clàusula de salvaguardia pot fer-ho quan detecte que es vegen afectats greument els seus productors, tal com succeeix en la crisi de l’arròs.

“Tot açò demostra que el Govern ha fet un important desistiment de funcions en desconèixer que al febrer el Govern d’Itàlia havia presentat la petició d’aplicar la clàusula de salvaguardia en defensa dels seus interessos i productors, mentre el Govern espanyol continua cercant excuses”, ha indicat el representant valencià Carles Mulet.

El de l’arròs no és l’únic cas en el qual es constata una preocupant deixadesa de les autoritats sanitàries i del MAPAMA. Recentment la coalició ha denunciat els greus problemes que estan implicant l’entrada de malalties en els carregaments de cítrics de Sud-àfrica i el seu solapamiento amb la producció local de les importacions d’aquests països i ha reclamat al PP que “no ratifiquen tal acord per perniciós”.

Encara que la professionalitat dels inspectors espanyols està contrastada, la realitat és que els exportadors sud-africans descarreguen en altres ports europeus amb controls més laxos sense que el govern espanyol faça gens per a exigir controls efectius.

Un exemple del perill de les plagues arribades de tercers països és la xylella fastidiosa, present ja en Balears i la comarca de la Marina. Malgrat les peticions de Compromís de fons addicionals, pressupost i plans per al seu control, “els representants del PP miren cap a un altre costat des de 2015. Estan en fora de joc amb aquest tema, sense destinar els diners a compensar als afectats o a investigar, com es mereix aquest greu problema”.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *